![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć
mam problem, nie wiem jak w jednej linii zmienić usera w bashu za pomocą komendy su normalnie to działa tak: Kod $ su username Password: <tu spisuję hasło> a chcę aby hasło już było w linii poleceń wpisane, coś a`la: Kod $ su username < password oczywiście powyższe nie ma prawa zadziałać, ale mam nadzieję żę wytłumaczyłem o co mi chodzi :| pozdrawiam Cezar708 EDIT: może inaczej... jak za pomocą php zmienić użytkownika, który wykonuje skrypt... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 5 Dołączył: 12.04.2007 Skąd: 1=1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zalecam zapoznanie się z pojęciem potoków, zapewne tedy najprostsza droga
być moze perl echo "laskowice1987" | su root zadziała, nie wiem, nie testowałem ale "teoretycznie" powinno działać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A musisz używać su? Nie możesz sudo?
Kod sudo -Su username command < password EDIT: Po Twojej edycji. Nie da się zmienić użytkownika wykonującego skrypt. Jedyne co możesz zrobić to exec i wykonać jakąś komendę j/w. To jaki użytkownik wykonuje skrypt to sprawa serwera uruchamiającego skrypt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zalecam zapoznanie się z pojęciem potoków, zapewne tedy najprostsza droga być moze perl echo "laskowice1987" | su root zadziała, nie wiem, nie testowałem ale "teoretycznie" powinno działać oczywiście, że tak próbowałem, sam fakt zgłoszenia tego na forum sugeruje, że się nie udało A musisz używać su? Nie możesz sudo? Kod sudo -Su username command < password niestety: Cytat cezary is not in the sudoers file. This incident will be reported. EDIT: Po Twojej edycji. Nie da się zmienić użytkownika wykonującego skrypt. jasne, oczywiście źle się wyraziłem, po prostu chcę wykonać komendę jako ktoś inny niż użytkownika webowy Jedyne co możesz zrobić to exec i wykonać jakąś komendę j/w. To jaki użytkownik wykonuje skrypt to sprawa serwera uruchamiającego skrypt. dokładnie, ale właśnie tego nie potrafię zrobić używając su pozdrawiam Cezar708 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:27 |